Thursday, 19 November 2009

Biotechnofarm a l'institut.


El dijous dia 9 de novembre els alumnes de 4º d’ ESO del institut Vicenta Ferrer Escrivà que cursem la assignatura de biologia, vam rebre una classe pràctica impartida per biotecnòlegs i estudiants de La universitat Politècnica de Valencia ajudats per tres companys que van anar fa una setmana a fer aquestes mateixes practiques a la universitat.
Com ja he dit avanç, consistia en una classe pràctica per lo que vam fer dues experiments. Un d’ells que consistia en la extracció del ADN mitocondrial per à i l’altre de en l’extracció del ADN bacterià. Per a poder explicar millor els experiments la meua companya Cristina Barreda i jo ens em separat el treball, ella el farà de aquest primer i jo de l’extracció del ADN bacterià.

El primer que vam fer es posar la bactèria en un medi de cultiu en el que pot créixer i multiplicar-se per l’existència de nutrients.
Després tenim que desfer-nos de les barreres que protegeixen la bactèria (la paret bacteriana i la membrana plasmàtica) per a arribar al citoplasma on es troba l’ADN (les bactèries al ser procariotes no tenen nucli). Per a eliminar la primera barrera, la paret bacteriana, utilitzem una solució que anomenem L1. La tirem al pot on es troba la bactèria al medi de cultiu i la posem a calfar a 37º (on l’enzima treballa millor) . Aquesta destruirà la unió entre les molècules que formen la paret.
Ara tenim que eliminar l’altra barrera, la membrana plasmàtica, aquesta esta formada per lípids i proteïnes, els lípids com ja sabem son grasses en aquest cas les destruirem amb un detergent (com quan freguem una paella). Açò passa per que els lípids al entrar en contacte amb l’aigua formen una micel·la, per lo que la membrana es esllavissarà. Calfarem la bactèria amb el detergent a 60º per a que aquest treballe millor.
Posarem etanol a la nostra mescla sense agitar-lo i com l’ADN no es soluble amb l’etanol, es precipitarà i tindrem la mescla separada: el medi de cultiu a la part inferior, l’etanol a la part superior (l’etanol al evaporar se per el canvi de temperatura al entrar en contacte amb el medi calent s’ha portat una petita part d’ADN ) i el rest de l’ADN entre aquestes dues. Ja tenim l’ ADN bacterià aïllat amb ell podem utilitzar el PCR, fer un diagnòstic o seqüenciar-lo.
Al acabar les practiques vam iniciar un debat sobre els aliments transgènics, un dels camps de la biotecnologia.

Finalment caldria dir lo interessant i divertida que ha sigut aquesta fantàstica practica que deixaria a qualsevol amb ganes de més ciència.

Voldria també donar les gracies a la universitat politècnica de Valencia i als demés col·laboradors que han fet possible aquest taller. I per suposat a les xiques que han vingut, fins i tot des de Sevilla, a explicar-nos i ajudar-nos a fer els experiments.
Per ara no dispose de fotos de l’activitat, en aquesta setmana editaré el post per afegir les fotos que han fet tan companys com els professors.

No comments: