Wednesday 4 November 2009

Amenabar amb les dones cientifiques.

El passat dijous els alumnes de la classe de projecte de física i química junt altres alumnes de bachillerat i la classe de 4º A vam anar al cinema a veure la recentment estrenada pel·lícula espanyola Àgora. Com fa uns pocs dies vam comentar a la classe de biologia, on es proponien un treball de l’ importància de les dones en la ciència, em pareix interessant i convenient fer un petit comentari d'aquesta pel·lícula que parla d'una d'aquestes grans dones: Hipatia filòsofa i matemàtica.

Es retracta a Hipatia com una gran pensadora del segle IV , que també es dedicà a ensenyar a un petit grup de joves de l'alta societat d’Alexandria . Una done potser, avançada al seu temps. Al llarg de la pel·lícula, la protagonista s’obsessiona amb l'estudi de l'astronomia: els planetes errants, la teoria heliocèntrica del anterior científic Aristarc, es a dir, com a precursora dels estudis de Copérnic.


La películ·la no es centra tan sols en Hipatia, parla dels problemes de religió i política i com aquestos s'influeixen entre si. En aquesta època quan el cristianisme era una religió en extensió convivint amb els jueus i la religió originaria d’Alexandria, el paganisme. Les revoltes als carrers entre els seguidors de les respectives religions eleven al cristianisme a una millor posició, que acaba prohibint el paganisme.


Quan el cristianisme arriba al poder porta a Hipatia a una perillosa posició, ja que manté el seu ateisme sense sucumbir a la pressió que exerceix el poder.




Deixant a banda l'argument, tant en l'ambientació de l’època com en el guió, em pareix una bona pel·lícula que s'ix de el prototip de largo metratge espanyol, que no significa que siga roí , però sí té un estil diferent a l'estil hollywoodenc que estem acostumats. Hi ha que remarcar l’americanització de la pel·lícula ja que no apareix cap actor espanyol.

En la meua opinió, em pareix una pel·lícula realment bona, que no avorreix, un final emocionant i bons personatges. Una pel·lícula que podria ser pesada, et manté entretingut durant les quasi dues hores. Em pareix recomanable tant per la situació social de l’època, el tema ja tractar de les dones científiques i per suposat , passar una bona estona.




No comments: